Examinarea aptitudinilor viitorului conducător auto se face prin intermediul probei practice, conform precizărilor din Ordinul Ministerului Administrației si Internelor nr 268/2010.

Această examinare constă în realizarea manevrelor practice de conducere a autovehiculului indicate de examinator, în trafic normal, pe traseul de examen ales de candidat.

Durata probei este de minimum 25 de minute și este susținută cu un examinator atestat de DRPCIV. Iată ce trebuie să faci, pas cu pas:
  •  Cum te programezi la traseu?

Programarea pentru proba practică se face după susținerea probei teoretice, atunci când ești declarat/ă admis/ă. Poți face programarea direct prin intermediul calculatorului, după finalizarea examenului, alegând din datele si zonele de examen disponibile, pe cea convenabilă ție. Alternativ, programarea poate fi făcută la ghișeul “Programare Traseu” din incinta DRPCIV.

 

  • Ce trebuie să faci în ziua examenului:
Gata, azi ai proba practica! Încă puțin și visul se împlinește. Ține cont de următoarele:
  1. La examenul auto, trebuie în primul rand să te prezinți la ora și locul indicat prin intermediul documentului primit de la DRPCIV. Nu renunța, chiar dacă ai emoții!
  2. Asigură-te că ai la tine dosarul cursantului.
  3. Este recomandat să ajungi cu 10-15 minute înainte de ora stabilita, pentru a te obișnui cu atmosfera de examen și a reduce starea de anxietate.
  4. Scapă de emoții: discută cu instructorul tău pentru a conduce chiar înainte de examinăre dacă asta te face să te simți în control/ să-ți recapeți încrederea!

 

  • Ce se întâmplă în ziua examenului?
  1. Pe traseul de examen te vei întâlni cu instructorul tău, vă veți prezenta la locul de întalnire și ulterior vei fi evaluat de către examinatorii care vor apărea la ora stabilita în programarea primită de la DRPCIV. Vor deschide plicurile cu listele candidaților, vor striga numele fiecăruia, iar după terminarea apelului, un polițist te va conduce la un punct indicat ulterior strigării, pentru a primi mai multe detalii despre probă.
  2. Vei începe examenul în funcție de poziția ta pe listă, așteptând la punctul de plecare stabilit cu examinatorul, până când este rândul tău.
  3. Atunci când va fi momentul să pleci pe traseu, fie vei fi pus să conduci, adică să susții examenul, fie să fii martor.

 

  • Martor sau candidat?

 

Dacă ești martor, ai oportunitatea de a te relaxa pe bancheta din spate și de a învăța din experiența celui care conduce.

Polițistul îți va solicita să semnezi fișa de examinare și să prezinți cartea de identitate, după care îți va spune să rostești numele tău pentru a fi identificat.

Fii atent la manevrele candidatului examinat, la indicațiile polițistului și modul în care acesta punctează greșelile.

Poate fi o experiență valoroasă pentru tine înainte să treci prin același proces.

 

  • Gata, schimbați locurile! E momentul să obții permisul!

 

Ești gata să devii șofer! După ce te-ai identificat, te vei așeza în scaunul șoferului și vei fi pregătit/ă pentru proba practică.

Nu uita să ajustezi scaunul, oglinzile și să pui centura înainte de a porni la drum.

Amintește-ți sfaturile și recomandările instructorului tău, astfel încât să poți face cea mai bună performanță posibilă.

La finalul examinării, polițistul va evalua performanța ta și te va informa dacă ai obținut calificativul „Admis” sau „Respins”.

Reține că pentru a promova, trebuie să acumulezi cel mult 20 de puncte. Dacă obții 21 de puncte sau mai mult, nu vei fi admis/ă.

 

  • Felicitări, ați fost admis/ă!

Dacă ai luat examenul cu succes, este doar o chestiune de timp până vei putea conduce: așteptă sosirea permisului prin poștă, ar trebui să ajungă în câteva zile.

Este important să te asiguri că ai permisul în mână înainte de a începe să conduci, nu este suficient să ai doar fișa de examinare.

Dacă ai nevoie să conduci în această perioadă, poți să ceri un document înlocuitor de la sediul DRPCIV.

 

  • Ai picat ? Nu-i nimic! iată ce trebuie să faci mai departe:

Dacă nu ai reușit la examenul practic, nu dispera! Poți să te programezi pentru o nouă examinare după o pauză minimă de 15 zile.

În acest interval, este important să faci cel puțin 3 sesiuni suplimentare de șofat (6 ore).

Pentru a te reprograma, trebuie să te prezinți la sediul DRPCIV cu dosarul cursantului, dovada achitării taxei permisului și dovada efectuării celor 3 sesiuni suplimentare (un document de la instructorul tău/ de la scoală), precum și cartea ta de identitate (buletinul).

Un reprezentant DRPCIV te va ajuta să-ți verifici documentele și să te programezi pentru un nou examen practic.

 

Suntem dispuși să te ajutăm și să identificăm cea mai bună variantă pentru tine!